7 речей, які не варто ремонтувати в машині самостійно

7 речей, які не варто ремонтувати в машині самостійно

Погане ставлення до автомобіля загрожує великими витратами. Але «потрапити» можна і в тому випадку, якщо бажання самому полагодити «залізного коня» біжить попереду вас, а ентузіазм відмовляється прислухатися до голосу здорового глузду.

Якщо твердження «не треба заважати машині працювати» цілком можна оскаржити — автомобіль треба хоча б іноді возити на сервіс, робити діагностику і планове техобслуговування, а не кататися з олімпійським спокоєм до агрегатного ремонту — то правило «не лізь, куди не знаєш» обговорення не підлягає. Не варто намагатися лагодити машину по картинках, розповідями і своїм особистим уявленням.

Кузовні роботи та фарбування

Робота з покаліченим залізом і «малярка» — це мистецтво, на вдосконалення якого йдуть роки і багато годин практики. Далеко не всі майстри, які позиціонують себе малярами, здатні добре пофарбувати автомобіль. Ну а який тримав пензлик в початкових класах на уроках малювання та в селі під час фарбування паркану, краще і зовсім не підходити до транспортного засобу з думками про поліпшення його зовнішнього вигляду.

Так само як і не слід намагатися полірувати кузов машинкою, не маючи належного досвіду, навичок і знань в даній області — гарантовано зіпсуєте лакофарбове покриття.

Ремонт двигуна

Ви чули що-небудь про момент затяжки болтів головки блоку циліндрів і виставлення міток при роботі з газорозподільним механізмом? Добре, поставимо більш просте питання — коли ви в останній раз міняли свічки або чи доводилося вам самостійно встановлювати новий повітряний фільтр?

Якщо для вас двигун починається і закінчується в районі клапанних кришок, а його вміст ви бачили на картинках або мигцем на сервісі, то краще займіть руки чимось іншим. Але, якщо хочеться длубатися в двигуні, то робіть це на вбитому і «піддослідному» автомобілі під наглядом фахівця. Свою машину, не маючи досвіду, краще не чіпати — дорожче встане. А зробити якісний ремонт двигуна можна тільки у автосервісі.

Перепрошивка електронного управління

Копатися в чужих мізках — поганий тон, особливо, коли вас про це не просили. Це справедливо у відношенні як для людей, так і для автомобілів. Якщо розбирає непереборне бажання спробувати самостійно залізти в електронне управління і поворожити, скажімо, з пропорціями паливно-повітряної суміші і іншими параметрами, щоб збільшити віддачу, то краще зверніться до фахівця. В іншому випадку ви ризикуєте отримати результат прямо протилежний очікуваному: некоректна калібрування може скоротити ресурс двигуна і привести до поломки. Тонка настройка без наслідки для здоров’я автомобіля вимагає кваліфікованого підходу та розуміння процесів, що відбуваються в механічному організмі.

«Реабілітація» коробки передач

Коробка передач — складний агрегат, незалежно від його типу. Варіатор влаштований простіше, ніж гідромеханічний «автомат», але і він при незнанні тонкощів ремонту може перетвориться на мертву вантаж.

Почнемо з того, що зняття коробки передач з машини вже саме по собі вимагає певних зусиль. Розтин же зі спробою полагодити самостійно загрожує перетворенням агрегату в купу заліза. Ми не нагінкою остраху, просто історії відомі численні і не дуже вдалі спроби повернути коробці працездатність. Якби лагодження була б настільки легкою, то не існувало компаній, що спеціалізуються саме на даному виді ремонту. І адже навіть вони примудряються «косячити».

Ремонт паливної системи

Фахівці не радять самостійно і, найголовніше, не маючи необхідні знання, намагатися поміняти бензонасос або, скажімо, форсунки. Чому? Простий приклад. Людина вирішує промити форсунки на автомобілі і банально ламає їх при знятті. Добре, якщо ситуація відбувається в місті і зовсім інша, коли ідея поковирятись в машині відвідала вас за містом. В результаті у вас в руках паливна рампа з пошкодженими форсунками, а до найближчого кваліфікованого сервісу і запчастин півсотні кілометрів. В кращому випадку.

Заміна лобового скла

В інтернеті є інструкції, як зробити це самому. Що ж, у всесвітній павутині є мануали буквально по всіх сферах життя, починаючи прийняттям пологів у коней і закінчуючи будівництвом літального апарату і виготовлення напалму. Чесно кажучи, ми насилу уявляємо собі обставини, що змушують автовласника особисто вклеювати нове лобове скло.

Втім, однозначно хотіли б бути присутнім при процесі. І не треба звинувачувати нас в сарказм. Одного розуміння, як готувати машину до заміни лобового скла, демонтувати старе, вклеювати нове і навіть мати необхідний інструмент недостатньо. Адже навіть контори, які позиціонують себе як спеціалізовані, примудряються так встановити скло, що воно нещадно тече.

Гальмівна система

Тут немає нічого складного, коли знаєш, як міняти гальмівні колодки. Але ми заклинаємо вас — якщо ви колись бачили процес з боку, але в ньому не брали участь і думаєте, що зніміть колесо, а там «все і так зрозуміло буде», то краще відвезіть машину на сервіс. Гальма — останнім на цій планеті після ядерної зброї, з чим варто жартувати. Це відноситься до ремонту і профілактиці всіх компонентів системи.

У читача могло скластися хибне враження, ніби ми «б’ємо по руках». Ні в якому разі — лише намагаємося попередити спроби ремонту дорогих агрегатів без належного досвіду, які загрожують витратами, як то кажуть, на рівному місці. А то ж можуть і аварію спровокувати! Опановувати пристрій автомобіля і намагатися робити щось своїми силами можна і потрібно, але тільки під наглядом досвідченого механіка, який вбереже вас від серйозних помилок.