Як визначити несправність рульової рейки

Як визначити несправність рульової рейки

Рульова рейка — механізм, який відповідає за перетворення обертання керма в поворот коліс. Вона приймає на себе великі навантаження при їзді по нерівних дорогах. Тому незалежно від марки авто, вона часто вимагає ремонту або заміни. На поломку механізму вам вкажуть ознаки несправності рульової рейки.

Що таке рульова рейка

Ознаки несправності рульової рейки. Механізм повороту коліс складається з двох частин: рейки і шестерні. Обертання керма запускає рух шестерні, яка рухає зубчасту рейку вліво або вправо. В результаті колеса повертаються в потрібну сторону.

Металеві деталі механізму буває непросто повертати, тому сучасні автомобілі комплектуються підсилювачами. Існує два види підсилювача — гідравлічний і електричний. Вони роблять поворот рульового колеса плавним і легким. ГУР або ЕУР кріпиться безпосередньо на рейці.

Підсилювач керма підвищує безпеку водіння, так як гасить вібрації і стуки від дороги. Водій відчуває себе впевненіше за кермом. З іншого боку, від цього трохи погіршується керованість автомобілем.

Від рульового управління багато в чому залежить безпека на дорозі. При будь-які несправності погіршується маневреність, в результаті водій не може зреагувати на дорожню ситуацію. Тому важливо підтримувати рульове управління в робочому стані і звертати увагу на всі симптоми поломок.

Симптоми поломок

Про поломки рульової рейки вам скажуть наступні симптоми:

  • важко крутиться кермо;
  • підтікає масло з рульового пристрою;
  • під час їзди по купинах чуються стуки або гул від передньої частини авто;
  • чується гул при повороті керма;
  • кермо заїдає.

Якщо ви виявили один або кілька симптомів, вирушайте в автосервіс на діагностику і ремонт. Чим раніше ви звернетеся до фахівців, тим менше грошей витратите на ремонт.

Як визначити несправність рульової рейки

Всі несправності рульової рейки можна розділити на три види — стук, гул і текти. Протікання характерна тільки для пристроїв з гідропідсилювачем, так як ЕУР працює без масла, а значить, текти не може.

Стуки бувають двох видів: поверхневі і внутрішні. Перші з’являються від наконечника рульової тяги. Через порваний пильовик в механізм потрапляє вуличний бруд, наконечник виходить з ладу і починає стукати. Його можна поміняти самостійно, подивившись в керівництві до автомобіля етапи процесу.

Внутрішній стукіт говорить про те, що вийшли з ладу поршні і напрямні рейки. Самостійно визначити причину дуже складно, так як потрібно розібрати весь механізм.

Протікання масла виникає в разі виходу з ладу гумових ущільнювачів. Насос нагнітає робочу рідину в циліндрі, тиск зростає і механізм починає рухатися. Якщо сальники не виконують свою функцію, тиск не досягає потрібної величини. Механізм не відпрацьовує так, як потрібно, з’являється люфт керма.

Протікання легко помітити на асфальті під машиною. До того ж, на приладовій панелі постійно горить лампочка «Додайте рідина ГУР». Але після доливання ситуація не поліпшується. Масло доводиться додавати кожен день. Це є приводом поміняти сальники.

Гул виникає при виході з ладу насоса ГУР або мотора ЕУР. Вони не справляються зі своєю функцією, і водієві стає складніше повертати кермо.

Причини несправності рульової рейки

Прі акуратною їзді і правильної експлуатації автомобіля єдиною причиною несправності рульової рейки стає її вироблення. Для кожної деталі виробник закладає свій термін експлуатації, для рейки це зазвичай 100 тис.км. Для кожної моделі терміни можуть відрізнятися.

Найчастіше цю деталь змінюють ті, хто їздить по поганих дорогах. Попадання в яму зношує підвіску і рульове управління. Якщо не пригальмовувати перед купинами і ямами, можна стати постійним гостем автосервісів. Також рейка не любить різких стартів. Не рекомендується різко рушати, якщо колеса повернені в сторону.

Ще одна поширена причина неполадок — прорив пильовика. Це ніжна деталь захищає важливі механізми, тому вимагає постійної уваги. Навіть тріщини на пильовику є приводом до їх заміни. Волога, пил або бруд, що потрапили всередину пристрою, можуть привести до серйозних поломок.

А зробити якісний ремонт рульової рейки можна тут.